Cestování autem po Evropě (EU, Schengen)

 Cestování autem  po členských státech EU je pohodlné a bez překážek. Platí to hlavně pro Schengenský prostor – překročení hranic bez hraniční kontroly.

Do Schengenu nepatří všechny státy EU (Chorvatsko, Kypr, Rumunsko, Bulharsko, Irsko a Velká Británie).

Naopak některé nečlenské státy EU jsou součástí (Island, Norsko a Švýcarsko) nebo nejsou, ale uplatňují schengenské dohody (Monako, San Matrino a Vatikán či částečně Andora).

Přestože je cestování bez překážek, před cestou je dobré neopomenout několik povinností pro řidiče vozidel.

 

Na co nezapomenout

 

Řidičský průkaz

Pokud máte vystaven ŘP v České republice, nebo jiné členské zemi, platí po celé Unii. Ve většině zemí musíte mít osvědčení o registraci vozidla.

 

Pojištění vozidla

Při cestování autem platí vaše povinné ručení (raději u pojišťovny telefonicky ověřte, jestli platí pro celou cestu). Doporučujeme mít u sebe i  zelenou kartu . Tento doklad není povinný a můžete jej nahradit jiným dokladem o pojištění. Jelikož se ale jedná o mezinárodně uznávaný doklad, doporučujeme jej s sebou vzít.

 

 Tip: Sjednejte si asistenční služby pro případ pomoci na silnicích či odtahu vozidla zpět do ČR nebo havarijní pojištění. Nezapomeňte také sjednat kvalitní cestovní pojištění pro cestující osoby.

Nezapomeňte s sebou vézt evropský formulář oznámení nehody (je to povinnost), který je standardním dokumentem pro případnou autonehodu.

Bezpečnost

Nevzpomínejte na bezpečnostní pásy. Dnes již tato povinnost je pro drtivou většinu řidičů automatická, ale stane se. Především v zemích na západ od nás jsou za tuto „drobnost“ vysoké postihy a především, riskujete své zdraví. Samozřejmostí jsou autosedačky pro děti.

Vyhýbejte se používání mobilních telefonů za jízdy i zde hrozí vysoké riziko nepozornosti a postihů od policie.

Ačkoliv se míra tolerance alkoholu v zemích liší, doporučujeme nepožívat alkoholické nápoje před jízdou a spoléhat tak na nulu (0‰).

 

Vpravo, zprava

Ve Velké Británii, Irsku, Kypru a Maltě se jezdí vlevo. Přednost zprava je ve velké míře používána v Belgii, Francii, Portugalsku či Nizozemku (podobně je na tom třeba USA).

Více o cestování v našem bezvízovém a bezhraniční prostoru třeba v článku na Euroskoupu.

Související články: