Poradna: Povinné ručení a platnost v zahraničí

Seznam zemí a platnost povinného ručení na územích státůPovinné ručení platí jak pro území české republiky, tak i po území Evropské unie (EU) a celém Evropském hospodářském prostoru (EHP – také např. Norsko, Švýcarsko, Andora, atd.).

Řada pojišťoven k seznamu těchto států EU, EHP, přidává i další, které máte uvedeny na zelené kartě k povinnému ručení na přední i zadní straně. O tom, na kterém státě bude územní platnost vašeho povinného ručení rozhoduje dohoda s národní kanceláří, která uzavřela partnerství s Českou kanceláří pojistitelů (ČKP) i rozhodnutí vaší pojišťovny.

Jak prokázat platnost povinného ručení?

Platnost zelené kartyV ČR i v zahraničí se existence povinného ručení prokazuje zelenou kartou. To je mezinárodní karta automobilového pojištění krytí škod způsobených majitelem vozidla. Pojistníkovi je vydána automaticky (prakticky vždy), nebo na vyžádání pojišťovna, u které má smlouvu o povinném ručení uzavřenou.

Pokud řidič u sebe zelenou kartu nemá, nebo snad dokonce nemá ani uzavřeno toto zákonné pojištění motorového vozidla (srovnání i možnost sjednání ručení online), vystavuje se rizikům různých sankcí v navštívené zemi. Např. ve Velké Británii mohou úřady nepojištěné vozidlo v extrémních případech zabavit a buď prodat, nebo i nechat sešrotovat. Při cestě do země, kde zelená karta a s ní české povinné ručení neplatí, si musí řidič sjednat tzv. hraniční pojištění. To se uzavírá na dobu pobytu automobilu na tomto území.

Asistenční služba, jako nepostradatelný pomocník

Asistenční služba v zahraničí k povinnému ručeníAsistenční služby jsou velice často podceňovaným produktem. Bohužel neoprávněně. Záleží ale, jaké pojištění asistenčních služeb má klient sjednáno – od velice základních služeb typu „kolik je hodin?“, „kde je odpočívadlo“ až po komplexní krytí (technického, administrativního i právního typu) s odtahem do ČR zdarma, opravy, zapůjčení náhradního auta či ubytování po dobu opravy atd. v ceně pojistky bez spoluúčasti či doplatků.

Náš tip na dobré asistenční služby s platností doma i v zahraničí: Asistenční služby.

Asistenční služba vám může být pomocníkem i v případě, že např. do vás někdo nabourá a bude potřeba plnit z jeho povinného ručení. Obzvlášť v zahraničí jsou motoristé zranitelní, jelikož se jedná o cizí prostředí. Neváhejte při cestování za hranice zaplatit si pár stovek za dobré pojištění asistenčních služeb.

Zdroj: Redakce; ČKP