Změny bodového systému po 10 letech

Ministerstvo dopravy připravilo návrhy změn v bodovém systému. V drtivé většině případů se jedná o zpřísnění podmínek. Zvyšují se především peněžité sankce za přestupky.

Cílem změn má být přísněji postihovat závažné a vědomé přestupky, ohrožující ostatní účastníky na silnicích. Novela vstupuje do schvalovacího procesu a měla by vstoupit v platnost již v roce 2017.

Změny v bodovém systému a sankcích pro řidiče

Výběr navrhovaných změn ke stažení v PDF.

Chodec i cyklista nově bez bodového postihu

Návrh ministerstva pracuje také na zpřehlednění systému a zavádí mj. jednu pásmovou sazbu blokové pokuty u závažných přestupků (5000, 2500 a 1500 Kč). Nově také chodec ani cyklista nemůže o body přijít, resp. lépe řečno je získat. Nově je tak vše přeneseno na řidiče motorových vozidel.

Snížení sankcí se dočká třeba ten, kdo si zapomene doma doklady (nyní sankce 0-2.000 Kč, nově 0-1.500 Kč). Pokud však nemáte příslušné řidičské oprávnění, připravte se na pokutu až 75.000 Kč. Připlatí si také hlupáci, kteří řídí pod vlivem alkoholu ( více jak 1 promile alkoholu v krvi), nebo ti, co odmítnou vyšetření na alkohol či drogy (až 100.000 Kč).

Aktuální: Tabulka bodového systému řidičů

Připomínky od lidí

Lidé měli v první polovině roku 2016 možnost zapojit se do podoby návrhu změn, připojením svých připomínek, které mohli posílat na ministerský email. Některé z připomínek ministerstvo do návrhu zapracovalo. „Rozhodli jsme se navrhnout například jednodušší informování řidičů o bodech prostřednictvím SMS nebo emailu či zpřísnit kontrolu řidičů, kteří přišli kvůli alkoholu či drogám o řidičské oprávnění, a vrací se do provozu. Přiklonili jsme se také ke snížení horní sazby ve správním řízení u méně závažných přestupků,“ řekl Ťok.