Zákonné pojištění auta v České republice a Evropě

Zákonné pojištění auta

V České republice je zákonné pojištění auta povinné pro všechna motorová vozidla s výjimkou motocyklů a kol. Vozidla musí být pojištěna proti škodám na zdraví a věcech způsobených řidičem v době nehody. Toto pojištění se nazývá havarijní pojištění.

Cena zákonného pojištění auta je stanovena podle několika faktorů, jako je například značka a typ vozidla, výkon motoru, ročník výroby a místo používání vozidla. Pojistné se obvykle počítá za rok a je nutné jej obnovit každý rok před vypršením platnosti.

Kalkulačka ceny pojištění auta: Zákonné pojištění (povinné ručení) i havarijní pojištění.

V tabulce je uveden přehled několika faktorů, které ovlivňují cenu zákonného pojištění auta v České republice:

FaktorVliv na cenu pojistného
Značka a typ vozidlaVyšší pojistné se obvykle počítá pro vozidla s vyšší cenou nebo sportovními modely
Výkon motoruVyšší výkon motoru může zvýšit pojistné
Ročník výrobyNovější vozidla obvykle mají vyšší pojistné než starší modely
Místo používání vozidlaPojistné může být vyšší v oblastech s vyšším výskytem nehod nebo kriminality

V případě nehody je pojišťovna povinna uhradit škodu na vozidle a zdraví osob, které byly zraněny v nehodě. Řidič je povinen nahlásit nehodu pojišťovně co nejdříve a poskytnout jí potřebné informace a doklady.

 

Zákonné pojištění v ostatních státech Evropy

Většina zemí v Evropě (a především členských státech EU) vyžaduje, aby všechna motorová vozidla byla pojištěna proti škodám způsobeným během nehody nebo jiného druhu nečekané události. Toto pojištění se nazývá zákonné nebo povinné pojištění auta (též obvykle „povinné ručení“).

V některých zemích je cena zákonného pojištění auta stanovena vládou nebo pojišťovacími společnostmi podle určitých kritérií, jako je například značka a typ vozidla, výkon motoru nebo místo používání vozidla. V jiných zemích je cena pojistného určena podle historie řidiče a jeho bezpečnostního rekordu.

Zákonné pojištění auta je obvykle požadováno předtím, než je řidič oprávněn vést vozidlo na veřejných silnicích. Je nutné obnovit pojištění každý rok nebo podle požadavků pojišťovací společnosti.

Zákonné pojištění auta je zaměřeno na krytí škody na vozidle a zdraví osob, které byly zraněny během nehody.  Některé země však vyžadují i další druhy pojištění (tzv. připojištění)  jako je například pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou třetí stranou nebo pojištění asistenční služby, které pokrývá náklady spojené s odtahem vozidla nebo poskytnutím první pomoci po nehodě.

Pokud cestujete autem do zahraničí, nezapomeňte se připojistit – Pojištění auta na zahraniční dovolenou.

Ve většině zemí je zákonné pojištění auta povinné pro všechna motorová vozidla, včetně osobních aut, nákladních vozidel a autobusů. Motocykly a kola jsou obvykle vyjmuta z povinnosti mít zákonné pojištění, ale některé země mohou vyžadovat určitý druh pojištění pro tyto vozidla.

Je důležité si uvědomit, že zákonné pojištění auta je pouze základním druhem pojištění a může být nutné zvolit si i další druhy pojištění, aby byla kryta škoda na vozidle nebo osobních věcech v případě nehody nebo jiné nečekané události. Je také důležité si předem pročíst podmínky pojištění a zjistit, co je a není kryto.