Vláda schválila změny v bodovém systému řidičů

Bodový systém řidičů dostane změny

Po jednání Vlády ČR se vyjádřil ministr dopravy Karel Havlíček ke změnám v bodovém systému řidičů. Obecně dojde ke zpřísnění postihů. Platit by nový sytém měl od roku 2022. Některé „bagatelní“ přestupky budou posuzovány mírněji, jiné pak mnohem přísněji, kdy hrozí např. zákaz řízení 3 roky (nyní 2 roky). Maximální počet bodu zůstává na 12 bodech.

„Zvýšené postihy pro řidiče za alkohol, nedovolený vjezd na žel.přejezd, ujetí od nehody. Mírnější postihy za parkování, světla, překročení rychlosti do 10 km/hod. Na vybraných úsecích dálnic rychlost 140 km/hod. Informace o bodech přes mail, sms. Vláda právě přijala bodový zákon.“, sdělil ministr Havlíček na Twitteru.

Příklady změn bodového systému

PřestupekNyníNově
Nepovolený vjezd na železniční přejezd5000 Kč25000 Kč
Průjezd na červenou7500 Kč25000 Kč
Alkohol při řízení20000 Kč50000 Kč
Ujetí od místa nehody5000 Kč25000 Kč
Držení (!) telefonu za jízdy2 body4 body

Novinkou je také dodržování bezpečné vzdálenosti při běžné jízdě. Policisté budou moci řidiče pokutovat již v rámci „prevence“, kdy nebudou dodržovat bezpečnou vzdálenost 30, resp. 50 metrů (dle typu vozidla). Nynější úprava počítá s postihem za nedodržení bezpečné vzdálenosti (tzv. lepení se na kufr) až v případě, že nastala v důsledku toho nehoda.

Místy se má na dálničních úsecích zvýšit maximální povolená rychlost ze 130 km/h na 140 km/h.

Změny ještě musí schválit Sněmovna a Senát. Očekává se, že návrh projde s minimem změn.

Zdroj: Vláda ČR