Sezónní povinné ručení – pro všechny vozidla [VÝHODNĚ]

Sezonní pojištění je pro vás vhodné, pokud:

  • Chcete vozidlo pojistit a využívat jen na určité období v roce 
  • Nechcete platit zbytečně za celý rok
  • Chcete mít platné povinné ručení a nevracet značky (RZ) do depozitu
  • Návod na okamžitou kalkulaci v textu níže…

Sezónní povinné ručení

Motorista leckdy nepotřebuje provozovat vozidlo po celý rok. V tomto případě se mu vyplatí sjednat takzvané sezónní pojištění vozidla. Obvykle toho využívají především ti, kteří mají ve své péči motocykly nebo vozidla, která mají sezónní charakter buď provozem nebo vlastnostmi. Na tom ale pojišťovnám nezáleží – na určený počet měsíců vám pojistí cokoliv.

Sezónní pojištění je logický krok, jak se vyhnout zbytečnému placení povinného ručení (nebo havarijního) v době, kdy vozidlo není užíváno (alespoň ne na veřejné komunikaci – jinak může být i bez povinného ručení). 

U auta přichází v úvahu, když předem víte, že nebudete v některých měsících automobil využívat. Příkladem toho mohou být klienti, kteří jezdí autem jenom v létě na chatu nebo provozují sezonní živnost s vozidlem, jinak jej nevyužívají. Nebo pak tací, kteří mají auta na sezónní „závodění“. 

 

Nejčastěji pojišťovaná vozidla: 

  • automobil, motocykl, karavan, přívěs či obytný vůz.

Obecně můžeme říci, že je tato varianta povinného ručení je výhodná zejména pro majitele motocyklů, obytných automobilů a přívěsů, kabrioletů, sněžných skútrů apod. 

 

Sezonní povinné ručení nabízí 3 2 pojišťovny 

Sezónní povinné ručení aktuálně nabízejí například Allianz (aktuálně ne), Česká podnikatelská (ČPP) či Uniqa. Jeho velkou výhodou je to, že po skončení sezóny, resp. po dobu neaktivity vozidla, nemusí majitel odevzdat registrační značky do depozitu

U všech pojišťoven je potřeba se dožadovat sezonního pojištění vozidla telefonicky nebo na pobočce – není je možné přímo sjednat online, jako tomu bylo dříve, právě například u pojišťovny Allianz. Tam si zájemce o kalkulaci označil měsíce, které chtěl pojistit (min. 3 a max. 9 měsíců) a dostal hned cenu.

Z nabídek těchto 3 pojišťoven vycházela nejlépe právě ČPP, která nabízela nejpřívětivější podmínky a časovou variabilitu pojištění. Cenově však často stále vychází nejlépe. Mnohdy zájemce o kalkulaci pojistky dostane stejné cenové podmínky u pojištění na celý rok a bez omezení sezónnosti. 

Žádost o kalkulaci/nabídku a případné sjednání můžete provést tím, že požádáte o telefonický kontakt poštovnou. Následně se vám ozve pracovník pojišťovny, který vám ihned připraví nabídku s cenou. Bude-li vám vyhovovat, můžete si ji sjednat. Další možností je sjednat si u ČPP sezonní pojištění přes zprostředkovatele nebo přímo na pobočce pojišťovny.

  

Jak již bylo zmíněno výše, aktuálně je u pojišťoven možné získat nabídku a případně rovnou sjednat sezonní pojištění po telefonu. Po odsouhlasení nabídky klientem je autopojištění účinné prakticky během deseti minut po sjednání. Zelenou kartu s měsíční platností majitel vozidla získává klient obratem do emailové schránky a následně je originál doručen poštou obratem po zaplacení. 

Výhodou telefonického rozhovoru s operátorem je to, že ještě můžete vyzískat různá zvýhodnění či bonusy navíc, které by u běžného online formuláře nebylo možné tzv. „naklikat“. Pokud vám však nevyhovuje tato (distanční) online forma, nezbývá než navštívit pobočky pojišťoven.

 

Na co si dát rozhodně pozor ❌

Jestliže vozidlo vyjede na silnici mimo pojištěné měsíce, musí počítat s tím, že v případě nehody, kterou zaviní, celou škodu zaplatí ze svého. Mimo pojištěné měsíce může pojišťovna uplatnit až 100% spoluúčast!

Pokud potřebujete pojištění na rok, přečtěte si o tom jak získat nejlevnější povinné ručení na celý rok.

Sezónní povinné ručení si sjednáte jednoduše tak, jako běžné pojištění na celý rok. Pouze si z nabídky zvolíte, že chcete pojistit určené měsíce (vámi vybrané).

 

Výhody sezónního povinného ručení

  • výrazná úspora na pojistném,
  • bez nutnosti odevzdání registrační značky a OTP do depozitu,
  • variabilní volba měsíců (minimálně 3, maximálně 9).

 

Nevýhody sezónního povinného ručení

  • možné je pojistit vozidlo na minimálně 3 a maximálně 9 měsíců,
  • v období nezvolených měsíců se aplikuje téměř 100% spoluúčast.