Povinné ručení pro elektrické koloběžky, vozíky, skútry, zahradní traktor a další

Povinné ručení pro koloběžku, skútr, zahradní traktor a další vozidlaPoslanecká sněmovna v roce 2023 schválila návrh zákona s účinností od roku 2024, který přinese novinky nejen řidičům automobilů, ale i elektrických koloběžek či golfových vozítek.

Povinnému pojištění odpovědnosti neboli povinnému ručení bude nově podléhat větší spektrum vozidel. Uživatelé těchto vozidel mají ze zákona povinnost mít sjednané toto povinné ručení.

Vozidlem, které potřebuje povinné ručení, se nově rozumí prostředek, jehož maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km v hodině, nebo je vyšší než 14 km v hodině, když má větší hmotnost než 25 kg a přípojná vozidla.

Povinné ručení se rozšíří na:

  • elektrická koloběžka (elektro-koloběžka),
  • segway,
  • golfový vozík,
  • sněžný skútr,
  • zahradní traktor,
  • a další vozidla, která splňují podmínku maximální konstrukční rychlosti vyšší než 25 km/h nebo s hmotností nad 25 kg a rychlostí vyšší než 14 km/h či přípojná vozidla.
Spočítat cenu povinného ručení

 

Povinné ručení je zákonem nařízené pojištění dopravního prostředku, ze kterého se hradí případné škody a následky, které způsobí. Nově se budou muset pojišťovat ze zákona za škody, které by mohly způsobit svým provozem, i elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry, zahradní traktory, motorová golfová vozítka a podobně. Povinnost platit toto pojištění odpovědnosti z provozu vozidla také přejde z vlastníka na skutečného provozovatele vozu. Tuto změnu vítá například Česká asociace pojišťoven (ČAP).

Cílem této úpravy je chránit osoby, kterým jezdec takového vozidla způsobí újmu na zdraví či majetku a také zjednodušit celý proces odškodnění. Od roku 2024 tímto dostává poškozený kompenzaci od pojišťovny ze sjednaného povinného pojištění.