Pojištění auta do zahraničí – 3 důležitá pojištění

Pojištění auta do zahraničí - na cesty, dovolenouPřipravujete se na cestu autem na dovolenou? Pak není radno podceňovat pojištění auta do zahraničí.

Nesnáze v zahraničí se řeší mnohem hůře, než v domácím prostředí, kde se můžete snadno domluvit a vyřizovat. Proto je dobré mít správné pojištění, které nemusí být drahé.

Jaké mít musíte, které doporučujeme a jaké je na vašem rozhodnutí, jestli se vám vyplatí? Přečtete si níže…

 

Jaké mít pojištění auta do zahraničí?

Povinné ručení Nutnost

Povinné ručení je základ, ať jste doma v ČR nebo na cestě v zahraničí. Povinnost nám ukládá zákon a v případě nehody, kterou zaviníte, jdou veškeré náklady na váš účet. V zahraničí mohou následné škody vyšplhat do opravdu vysokých částek a třeba i základní minimální limit plnění (35 milionů na zdraví / 35 milionů na majetku) nemusí stačit. Opravdu důrazně upozorňujeme, že je nutné mít jej sjednáno!

 

Asistenční služby Doporučujeme

Druhé nejdůležitější je pojištění asistenčních služeb. Představte si jej jako cestovní pojištění auta (i částečně posádky), které spočívá v tom, že se vám dostane pomoci, když budete potřebovat – poruchy, nehody, havárie či opravy a odtah vozidla zpět do ČR. Samozřejmostí jsou různé služby telefonického poradenství (právního, technického až po třeba překladatelské služby a zajištění ubytování, atd.).

Standardně jsou asistenční služby poskytovány v základu k povinnému ručení, ale to je značně nedostatečné a v zahraničí vám to na úhradu třeba odtahu nemusí stačit a pak je doplatek za odtah na vás (většinou v desítkách tisíc korun). Vybírejte tak pouze s vysokým limitem a dobrou cenou.

Tip Srovnání nabídek krátkodobého pojištění auta do zahraničí. Podívejte se, kdo, co a za kolik nabízí. Přehledně v tabulce, včetně slev.

 

Havarijní pojištění Volitelně

Havarijní pojištění je často ta nejdražší a nejkomplikovanější varianta. Přesto může být dobrým pomocníkem. Pomůže vám totiž ušetři náklady na opravu vašeho vozidla, pokud jej nabouráte vlastní vinou.

Příklad: Jedete úzkou městskou uličkou (třeba v Chorvatsku) a omylem nabouráte zaparkované auto. V tomto případě to oznámíte majiteli vozidla a začne plnění z povinného ručení (vašeho – vaše pojišťovna mu vyplatí škodu). Pokud máte uzavřeno havarijní pojištění, dostanete peníze i vy (dle vašich pojistných podmínek – vždy před sjednáním zkontrolujte výluky) a nemusíte tak opravu hradit z vlastní kapsy (pozor na spoluúčast – např. min. 5000 Kč a podobně).

 

Závěrem

Přidáte-li se k zhruba 1,8 milionu spoluobčanů, kteří jezdí automobilem do zahraničí, počítejte s tím, že vás mohou potkat i nečekané nesnáze. Je dobré být na tyto situace připraven a mít sjednané povinné ručení a minimálně k tomu dostatečné asistenční služby (zde doporučujeme základní měřítko – odtah do ČR zdarma). Dále nezapomeňte na základ ní výbavu auta a cestovní pojištění pro cestující.