Cenu pojištění vozidla určí aplikace. Jak to funguje?

Velmi rychle se blíží doba, kdy i vy budete mít možnost vlastní jízdou ovlivnit cenu pojištění vozidla. V České republice takovou aplikaci vytváří projektová společnost Creative Dock.

 

Jak to bude fungovat

Aplikace na sledování použivání vozidla a ceny pojištěníAplikaci, která je navázaná na pojistnou smlouvu, před vstupem do vozidla aktivujete, nebo vše necháte na automatickém režimu (to však výrazně snižuje kapacitu nabití baterie mobilního zařízení). Automatický režim se samovolně aktivuje tím, že GPS signál zaměří rychlost na 35 km/h po dobu pěti minut.

„Mobilní aplikace nahrává data ze senzorů – GPS pozici a data z magnetometru a akcelerometru a gyroskopu. Na základě těchto dat potom vyhodnocujeme chování řidiče za volantem. To, jestli prudce zatáčel, prudce brzdil nebo naopak prudce zrychloval. Následně mu za každou jízdu dáváme skóre.“, řekl pro Český rozhlas projektový ředitel Jan Dovolil.

Aplikace bude přes mobilní zařízení (tablet, mobil, atd.) mj. sledovat to, jestli máte puštěnou hlasitou hudbu, telefonujete za jízdy či četnost troubení. Dá se předpokládat, že ten, kdo často troubí nebo poslouchá hlasitou hudbu bude mít zvýšené riziko havárie.  Pokud bude takové chování časté předpokládá se, že bude mít částečně negativní vliv na skóre.

Samozřejmostí je to, že bude hlídáno především chování na vozovce – jízda do jednosměrky (jednoduše zjistitelné pomocí GPS), překročení rychlosti a podobně.

Otázkou ještě zůstává, jak to bude celé fungovat, pokud si s sebou třeba nevezmete ono zařízení s instalovanou aplikací pro sledování jízdy a chování řidiče.

 

Co z toho?

Smysl je jednoduchý. Řidiči mohu ušetřit nebo prodělat na tom, jak řídí. Pro pojišťovny to má velkou výhodu v tom, že dokážou prakticky instantně rozpoznat rizikovost jednotlivých řidičů a tím tedy minimalizovat své ztráty na pojistkách pro problémové řidiče.

Cuvva, skotská pojišťovna, nabízí krátkodobé pojištění auta od hodiny

V zahraničí jsou podobné možnosti pojištění již na trhu. Pro tento koncept se mezinárodně používá označení UBI, usage-based insurance, tedy pojištění upravované dle reálných dat z užívání vozidla. Mezi moderní průkopníky patří třeba skotská pojišťovna Cuvva, která umožňuje krátkodobě pojistit auto třeba na 1 hodinu (7,8 GBP), 2 hodiny (8,2 GBP), 3 hodiny (9,4 GBP), atd. Vše pomocí jejich aplikace v mobilu.

 

Závěr

Aplikace tohoto typu jsou určeny lidem, kteří mají rádi novoty a jsou spořádanými řidiči. Ruku na srdce, kdo někdy nejel více, než má či neměl puštěnou nahlas hudbu. Pokud takové chování není časté, vliv by to mít nemělo.