Poradna: Má auto povinné ručení? Je pojištěno?

Stalo se vám, že viník ujel od nehody nebo prostě chcete vědět, jestli je určité vozidlo pojištěno a má povinné ručení? Pro tyto a jiné případy slouží jednoduchá webová aplikace od České kanceláře pojistitelů, kterou můžete kdykoli online zdarma využít.

 

Vyhledávání dle SPZ

Aplikace na zjištění, jestli je vozidlo pojištěné, se skládá z jednoduchého formuláře, který obsahuje pouze 3 nezbytné položky:

  • SPZ vozidla,
  • pojištění odpovědnosti k určitému datu, které vás zajímá,
  • kontrolní obrázek, jako ochrana před přetížením 

Zjištění pojištění (povinného ručení) dle SPZ vozidla

Platnost povinného ručení najdete na adrese https://ic.ckp.cz/ICwww/servlet?_page=searchSPZ. Po zvadání údajů se zobrazí ihned výsledky s údaji o období od kterého je platná pojistná smlouva, zasahující do zvoleného data. Zjistíte tím tak, u které pojišťovny je vozidlo pojištění a případně se můžete na pojistitele obrátit s náhradou škody a podobně.

Výsledek hledání pojištění vozidla dle SPZ

 

Mám zaplacené povinné ručení?

Pokud si kladete tuto otázku, využijte výše uvedené stránky a vyhledejte si informaci podle vaší státní poznávací značky (SPZ) vozidla (auta, motorky, atd.) k aktuálnímu dni nebo jinému datu.

Pokud je vaše vozidlo nepojištěné, co nejdříve uzavřete smlouvu o povinném ručení (Kalkulačka cen povinného ručení), jinak vám může ČKP doměřit zpětně pojistné, dle tabulek, za nepojištěné vozidlo v době provozu, kdy nebylo pojištěno. Rozhodně nejezděte s vozidlem, které nemá povinné ručení uzavřeno. Vystavujete se tak vysokému riziku.