Co musíte mít, když jedete autem do zahraničí?

 

CO MUSÍTE MÍT, KDYŽ JEDETE AUTEM DO ZAHRANIČÍ?

Cestování autem do zahraničí může být nejen zábavné, ale také praktické a pohodlné. Pokud se chystáte na cestu za hranice, existují věci, které musíte mít na paměti, abyste zajistili bezpečnost a pohodlí během celé cesty. Zde je seznam nejdůležitějších věcí, které byste měli mít, když jedete autem do zahraničí.

1. Platný řidičský průkaz

Bezplatný řidičský průkaz je nezbytný, pokud chcete řídit v zahraničí. Většina zemí uznává mezinárodní řidičský průkaz, který lze získat v místě bydliště. Pokud ale nemáte mezinárodní řidičský průkaz, měli byste mít alespoň platný řidičský průkaz své země původu.

2. Doklady vozidla

Další důležitou věcí, kterou musíte mít s sebou, jsou doklady vašeho vozidla. To zahrnuje registrační doklady, doklady o technické kontrole a doklady o pojištění. Pokud si pronajímáte vozidlo, ujistěte se, že máte s sebou potvrzení o pronájmu.

3. Mapy a navigace

Ačkoli můžete mít přístup k GPS a mapovým aplikacím na svém mobilním telefonu, může se stát, že nebudete mít připojení k internetu. Proto je důležité mít s sebou mapy a navigaci, abyste se mohli orientovat a najít svou cestu.

4. Bezpečnostní výbava

Bezpečnost na silnici by měla být vaší prioritou. Musíte mít s sebou záchranný trojúhelník, reflexní vestu, hasicí přístroj a lékárničku první pomoci. Tyto položky jsou povinné v mnoha zemích a jejich nepřítomnost může vést k pokutám.

5. Přívěsek na tažné zařízení

Pokud si plánujete vzít s sebou náklad nebo vozík, musíte mít k dispozici přívěsek na tažné zařízení. Ujistěte se, že je přívěsek v dobrém stavu a že odpovídá váze a rozměrům nákladu.

6. Platební karty a hotovost

Mít s sebou platební karty vám umožní platit za palivo, parkovné a další výdaje. V některých zemích mohou být karty preferovanou metodou platby před hotovostí. Ujistěte se, že vaše karty jsou aktivní a že máte dostatek finančních prostředků. Nezapomeňte, že může nastat i „zrada“ a je potřeba mít u sebe i dostatek hotovosti – ta platí vždy.

7. Jídlo a pití

Během dlouhé jízdy je důležité mít dostatek jídla a pití. Připravte si s sebou dostatek vody a lehkých snacků, které vás udrží v chodu během celé cesty. Ujistěte se, že máte dostatek jídla pro případ nouze.

8. Příprava auta

Před odjezdem byste měli zkontrolovat stav vašeho vozidla. Zkontrolujte pneumatiky, olej, chladič a brzdy, abyste zajistili, že jsou v dobrém stavu. Pokud plánujete cestovat v zimních měsících, ujistěte se, že máte k dispozici sněhové řetězy.

9. Pojištění

Zákonné pojištění vozidla (povinné ručení) je nutné mít ve všech zemích. Mějte s sebou doklad o pojištění a ujistěte se, že máte dostatečné pokrytí pro případ nehody. Pokud si pronajímáte vozidlo, zkontrolujte, zda je pojištění součástí pronájmu, včetně souhlasu s výjezdem do zahraničí. Jako doplněk doporučujeme mít sjednané havarijní pojištění nebo minimálně připojištění vozidla pro cestu do zahraničí v rámci cestovního pojištění.

Lidé, kteří chtějí jet autem do zahraničí a chtějí si auto pojistit, obvykle řeší následující:

  1. Zelená karta: Zelená karta je mezinárodní doklad o pojištění, který potvrzuje, že vozidlo je řádně pojištěno. V mnoha zemích je zelená karta povinná. Řidiči by měli zjistit, zda je zelená karta vyžadována v zemi, do které cestují, a jak ji získat u svého pojišťovny.
  2. Povinné ručení: Zkontrolujte si, zda vaše stávající povinné ručení platí i v zahraničí a jaké konkrétní podmínky a limity se na ně vztahují.
  3. Havarijní pojištění: Někteří řidiči zvažují uzavření havarijního pojištění pro případ škody na vlastním vozidle během cesty do zahraničí.
  4. Asistenční služby: Při cestování do zahraničí je dobré zvážit přidání tzv. připojištění asistenčních služeb k vašemu pojištění. Tyto nadstandardní asistenční služby určené pro cestování autem do zahraničí  zahrnují pomoc při poruše, odtah vozidla (do servisu nebo zpět do ČR), náhradní vozidlo, ubytování a další výhody. Sjednávají se v rámci cestovního pojištění.
  5. Lokální požadavky na pojištění: V některých zemích mohou (výjimečně) být specifické požadavky na auto pojištění, které je třeba splnit. Zjistěte si, jaké jsou místní požadavky a zda je třeba uzavřít dodatečné pojištění.
  6. Cestovní pojištění: Kromě pojištění vozidla byste měli zvážit i cestovní pojištění, které pokrývá lékařské výdaje, ztrátu zavazadel, zpoždění a další nečekané události během cesty.

Tímto způsobem se mohou řidiči připravit na cestu do zahraničí s řádně pojištěným vozidlem a mít klidnou mysl, že jsou chráněni před nepředvídanými událostmi. Porovnejte nabídky různých pojišťoven, aby jste našli nejlepší cenu a podmínky pro vaše potřeby.

10. Celní předpisy

Pokud se chystáte překročit hranice, musíte dodržovat celní předpisy. Mějte s sebou potřebné doklady a informace o zboží, které převážíte. Zkontrolujte, zda jsou povoleny určité výrobky, jako například potraviny nebo alkohol.

11. Mýtné a poplatky

V některých zemích jsou zpoplatněny určité silniční úseky nebo mosty. Mějte s sebou dostatek peněz na mýtné a poplatky, abyste se vyhnuli zbytečným zdržením.

12. Zabezpečení vozidla

Mějte s sebou zabezpečení vozidla, jako jsou například alarmy nebo zámky na volant. Tato opatření mohou snížit riziko krádeže vašeho vozidla.

13. Různé adaptéry

Pokud se chystáte cestovat do země s odlišnými zásuvkami, nezapomeňte na vhodné adaptéry. Bez nich nebudete moc nabíjet své baterie u přístrojů nebo je připojit k lokální elektrické síti.

14. Jazykové znalosti

Mít minimální znalosti cizího jazyka může být velmi užitečné při cestování do zahraničí. Základní slovní zásoba vám umožní komunikovat s místními lidmi a získat potřebné informace.

Závěr

Mít s sebou správné vybavení a informace pomůže učinit cestu do zahraničí mnohem příjemnější a bezproblémovější. Ujistěte se, že máte všechny potřebné doklady, vybavení a finanční prostředky a buďte připraveni na překvapení, které mohou během cesty nastat.