Autopojištění zdražuje s inflací

Zdražení pojistek na auto s inflacíMnoho řidičů již zjišťuje, že jim pojišťovny nabízí výrazně dražší pojistky na jejich vozidla. Týká se to samozřejmě nových i stávajících pojistek, kde je zdražení nejvýraznější.

Situaci popisuje pan Jan, který chtěl pojistit nové vozidlo. Nabídka několik měsíců zpět byla necelých 11 000 korun (při nájezdu 6000 km/rok) a nyní dostal se stejnými parametry od pojišťovny cenu 19 951 korun. A to je opravdu velký nárůst za několik málo měsíců.

„Konečně jsem se dočkal dodání nového auta, na které jsem se těšil. Tak jsem si šel sjednat havarijní a povinné ručení podle nabídky, kterou jsme měl z ledna. No, potěšení nebylo na mé straně. Tohle jsou hodně velké cenové skoky. Musel jsem hledat jinde, ačkoliv jsem byl dříve s touto pojišťovnou spokojen“ říká pan Jan T. z Prahy.

Bohužel, i pojišťovny začali zdražovat a promítat svá navýšení do cen klientům. Nejmarkantnější to je u nových pojistek a k těm stávajícím se to bude dostávat postupně s výročními oznámeními o pojistné smlouvě.

Nezbývá než zkoušet hledat atraktivnější nabídky a akce na povinné ručení či havarijní pojištění. Řešením může být osekání balíčků a připojištění v rámci dané pojistky (připojištění asistenčních služeb, skel, vandalismus, atp.), ale chce to velmi dobře zvážit, jestli se takový zásah opravdu vyplatí. Odhadujeme, že v nejbližší době dojde na trhu pojištění vozidel ke zdražení o 15-28 %.